Dry Needling

Vanaf heden kun je ook voor dry needling terecht bij onze fysiotherapeut Dong! Op deze pagina gaan wij in op wat het is en of het aanbrengen daarvan bijvoorbeeld pijn doet. Hierbij bespreken wij ook wat triggerpoints zijn en wat dry needling daarmee kan doen. 


Dry needling Dong

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut kortdurend de spier triggert door middel van het inbrengen van een dunne naald, zodat spierverhardingen en verkrampingen snel aangepakt kunnen worden.

Het prikken gebeurt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. De behandeling is dus vooral gericht op het onschadelijk maken van deze triggerpoints. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig, als de klacht bijvoorbeeld hardnekkig is.

Wat zijn Triggerpoints?

De triggerpoints die het meest voorkomen zitten in de nek, schouder, rug of de bil. Het hebben van triggerpoints is niet per se slecht, omdat je het ook kan hebben zonder dat je er last van hebt. Triggerpoints kunnen zich uiten in een pijnlijk gevoel of door stijfheid in de spier. Hierdoor kan ook bewegingsbeperkingen of verminderde kracht in de betrokken spieren en/of gewichten ontstaan. Door triggerpoints kun je ook als neveneffecten tintelingen in je arm of been krijgen. Je kunt ook hoofdpijn of duizeligheid ontstaan. Ook andere klachten zijn mogelijk. De oorzaak kan komen door gecompenseerd bewegen of ene overprikkeling van het zenuwgebied.

Ik hoor u al denken, hoe ontstaan deze triggerpoints dan? Triggerpoints kunnen op een heel hoop verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, door bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding voor een lange periode of een verkeerde manier van bewegen. Het is echter ook mogelijk dat er een acute triggerpoint ontstaat, zoals na een verkeerde beweging, kramp of na een ongeluk. Echter zijn hierbuiten ook nog andere oorzaken:

  • Houdingsafwijkingen zoals een beenlengteverschil of een scoliose;
  • Langdurige afwezigheid van beweging door gips;
  • Maar ook psychologische factoren zoals stress en depressie;
  • Langdurig slaaptekort;
  • Overbelasting of blessures bij sporters.


Dit zijn uiteraard redelijk “heftige” oorzaken, maar triggerpoints kunnen ook ontstaan door alledaagse activiteiten, zoals:

  • Het dragen van te strakke kleding;
  • Slaaptekort;
  • Het verkeert dragen van een rugtas;
  • Tekorten in bepaalde voedingsstoffen en vitamines zoals calcium, ijzer, magnesium, of vitamine D, B1 en B12;
  • Langdurige voerbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder, nek of rug bij computergebruik.


Het vermijden van de triggerpoints is dus erg lastig. Maar gelukkig is dry needling een mooi hulpmiddel om er vanaf te komen. Als de triggerpoints in kaart zijn gebracht gaat de therapeute op zoek naar de spieren die de pijn zouden kunnen veroorzaken. De strakke spierstrengen worden door dry needling losgemaakt, waardoor de spierspanning afneemt. dry needling is hierin één van de meest effetieve methodes. Of dry needling  pijnlijk is behandelen wij in de volgende alinea.

Doet dry needling pijn?

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als de juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort kramp gevoel (local twitch response). Deze kan gevoelig zijn.

Na deze local twitch respons ontspannen de spiervezels van de triggerpoint zich, waardoor de spier weer beter doorbloed wordt, afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en de spier weer op lengte komt. De spierbeweging normaliseert zich en aanwezige pijn wordt verminderd. Een kleine reactie na de behandeling is echter wel mogelijk. Dit wordt voornamelijk omschreven als een stijf gevoel.

Dong Meijer Fysiotherapeut en manueel therapeut

Hebben wij hierdoor jouw triggerpoint geraakt? En ben je benieuwd wat Dong met dry needling voor jou kan betekenen? Neem dan nu contact met ons op via deze link! Of maak een afspraak door op de knop hieronder te drukken.