Manuele therapie in Velserbroek

Wat is manuele therapie?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn/haar opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. 

Bewegingsbeperkingen zijn vaak in combinatie met pijn en met het slechter kunnen bewegen van de geblesseerde lichaamsdelen. Dit resulteert zich vervolgens vaak in houdingsproblematiek. Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten bewegen van de gewrichten en aan de andere kant de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

De effecten van manuele therapie zijn vaak al direct merkbaar! Je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Merel Visser sportfysiotherapeut en manueel therapeut
Manuele Therapie in Velserbroek Dong Meijer

Wanneer ga je naar een manueel therapeut?

Een manueel therapeut kan je van verschillende klachten afhelpen, zoals:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met of zonder uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, met of zonder uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met last van de ribben;
  • duizeligheidsklachten die vanuit de nek komen;
  • nekgerelateerde kaakklachten;
  • heupklachten;
  • elleboogklachten;
  • enkelklachten;
  • voet- en handklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal Merel aangeven hoe en of de specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak is er dus duidelijkheid over de verdere behandeling!

Vergoeding manuele therapie

Sinds 1 januari 2006 is net als fysiotherapie de manuele therapie vrij toegankelijk. Middels een screening zal de therapeut beoordelen of je in aanmerking komt voor manuele therapie, waarop een intake en onderzoek kunnen volgen.

De manuele therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor meer informatie kan je contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Wat is de werkwijze van de manueel therapeut?

Wij kunnen ons voorstellen dat je graag wilt weten wat je te wachten staat. Daarom geven we graag een overzicht hoe de behandeling er meestal uit komt te zien.

Intake

Na een screening bestaat je eerste afspraak uit een anamnese, oftewel een vraaggesprek, en een lichamelijk onderzoek. In de anamnese stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld de ontstaanswijze en bij welke bewegingen of momenten de klachten verergeren of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met de cliënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol kan zijn. Is dat niet het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de cliënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo wordt direct duidelijk na de eerste afspraak wat het vervolg gaat worden.

Behandeling

Het doel van de behandeling is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn als ook het verbeteren van de activiteiten in het dagelijkse leven, het werk en in de sport. De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te doen verbeteren. Dit worden mobilisaties genoemd eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken oftewel manipulaties. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, om de mobiliteit te vergroten. Een manipulatie is een mobilisatie met een korte impuls, welke uiteraard met gedoseerde snelheid gebeurd. Het is een zuiver passieve beweging, waar de cliënt volledig ontspannen is en waarbij een knakkend geluid kan optreden. De meeste cliënten ervaren dit als een korte, misschien wat vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.

Merel Visser Fysio Fysiotherapie, Work With Caremanueel therapie, sportfysiotherapie Velserbroek. Ron Klaver fysiotherapie Schagen en Velserbroek

Is dit iets voor jou en denk je dat onze manueel therapeut Merel jou kan helpen?

Maak dan direct een afspraak, bel 023 – 208 40 30 of mail naar info@work-with-care.nl

Afspraak maken, meer informatie of benieuwd naar de tarieven?

Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Of stel direct een vraag door te bellen naar 023 – 208 4030